"David Shines"



Bazı hikayeler vardır bogazınızda kocaman bir dugumle, isyan bayraklarıyla cıkasınız gelir sokaga ama gidecek bir meydan yoktur. Oyle bir hikaye David Helfgott'unki. İnsanı alip,sallayip,iki tokat cakip yerine mihliyor.

Despot,otoriter ve duygusal bozuklukları olan, nevrotik bir baba oglunu kopek gibi hayata hazirliyor. En buyuk aracı olan "Piyano" ve nihayi mottosu "we're gonna win dad!" olan bir dahi yaratiyor. Baba tarafindan obsesyon haline getirilmis bir beste var ki hem David Helfgott'u yaratan, hem de yok eden oluyor sonunda; Rachmaninoff un 3. piyano concertosu. Cok yoruma dayali olmamakla, Rach 3 piyano icin yazilmis en zor bestedir. Soylenene gore pik bolumunu hatasiz calmak icin 10 parmaktan ve bir beyinden fazlasına sahip olmanız gerekiyormus!Helfgott bunu kolejdeyken hatasız calmayı basarıyor basarmasına ama piyanonun basından alıp kendisini 12 yıl akıl hastanesine tıkıyorlar oyle de buyuk bir bedel odeyerek.

Geoffrey Rush'a David rolunde en iyi aktor oscar'ını da getiren film, toplam 7 dalda aday oldu. Gayet iddialı bir oyunculuk ve ilham verici bir hikayenin yaninda film cok fazla sey vaat etmiyor.David'in cocuklugu,ergenligi ve yetiskinligi muhtesem oyunculuklar gormemizi saglıyor ve bunun yanında "gercek" bir hikaye izledigimizin bilincinde olmamız,surekli bir empati ve basta da dedigim gibi isyan durumunda olmamızı saglıyor. Bunların yanında yonetmen koltugundaki Scott Hicks'in, filme sahsi bir katkısı oldugunu dusunmuyorum. Hatta sahsen katıldıgı senaryo yazımında da oldukca cuvallamıs diyebilirim ki diyaloglar akıcı olmaktan cok uzak ve filmin bazı bolumlerinde oldukca duragan.

David Helfgott ve Rach 3, 6 ve 8 Nisan tarihlerinde tekrar Turkiye'ye geliyor. Aya İrini'de tapınma gibi bir aksam yasanacak. 100-300 tl arasında degisen bilet fiyatları makul olculerin biraz uzerinde, ama ilk gelisindeki inanılmaz ilgi bu sefer de devam ediyor. Aya İrini "sold out". Kimilerine gore fazla sisirilmis bir muzisyen olan Helfgott bu ilgiyi hele ki Turkiye'de "tekrar" gormesi tartısılabilir bir sey degil bence. Ben biletimi Lutfi Kırdar icin ediniyorum, tavsiyem de tukenmeden edinin yonunde.

Film icin ise halen okumakta oldugum C.G.Jung, nevrotik veya psikotik ebeveyn modelinin Helfgott gibi bir sonucun nedeni olması onermeleri (Helfgott bu arada siforenik ve bir o kadar da bipolar) , dozajını arttırdıgım klasik muzik dinletilerimin yanında inanılmaz gittigini soyleyebilirim. Her bunyede farklı etki yapar orası ayrı.


Rach 3 by David Helfgott (Horowitz yorumu da dinlenmeli)


Kickass

0 yorum: